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November 12, 2009 
 
 

REVENUE MEMORANDUM CIRCULAR NO. 63 - 2009 
 
SUBJECT: Primer on creditable withholding tax on campaign expenditures prescribed in 

Revenue Regulations No. 8-2009 

TO:  All Interna l Revenue Officers and Others Concerned 

              
 
 Revenue Regulations 8-2009 (RR 8-2009) was issued last October 22, 2009 and 
published in the Philippine Star on October 27, 2009.  These regulations provide for the 
withholding of a 5% creditable withholding tax (CWT) by candidates of local and national 
elections, their political parties and their contributors on their payments to their suppliers of 
campaign-related goods and services 
 

This Circular provides the answers to questions in the implementation of RR 8-2009. 
 
 
Question (Q) -1 : What are the payments that are subject to the 5%  CWT? 
 
Answer (A) -1: The following are the payments subject to the 5% CWT: 
 

a. Payments made by political parties and candidates of local and national elections for 
their campaign expenditures; and 

b. Payments made by individuals or juridical persons for their purchases of goods and 
services intended to be given as campaign contributions to political parties and 
candidates. 

 
 
Q-2: Is the 5% CWT a tax on the candidate, political party or contributor? 
 
A-2: No. The 5% CWT is NOT a tax on the candidate, political party or contributor. 
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Q-3:  What then is the 5% CWT? 
 
A-3: This is a tax on the supplier of goods and services pertaining to campaign expenditures.  

This is a tax on the income of these suppliers of goods and services who shall be earning 
income when they provide the materials and services for the campaign requirements of 
the candidates, political parties and contributors.  This tax is collected by means of the 
expanded withholding tax system where the candidates, political parties and contributors 
when making the payments for the supply of the goods and services are required to 
deduct a certain amount of the agreed transaction price and remit the same to the BIR. 

 
Q-4: Is the 5% CWT collected by means of the expanded withholding tax system allowed 

under the law? 
 
Q-4: Yes, this is allowed under the law.  Section 57(B) of the National Internal Revenue Code 

of 1997 (R.A. No. 8424), as amended, provides for withholding of creditable tax at 
source.  To implement this provision of law, the Department of Finance and the Bureau 
of Internal Revenue regularly issues revenue regulations (RR) providing for what 
transactions or payments shall be covered by the CWT and the CWT rate.  It is on this 
basis that RR 8-2009 have been issued and implemented. 

 
 
Q-5:   Is the expanded withholding tax system a new measure? 
 
Q-5: No.  The expanded withholding tax system has been implemented by the BIR for over 

thirty years already.  This system allows for the inclusion of transactions or payments that 
can be covered.  It is on this basis that the payments for the campaign expenditures are 
now being subjected to the 5% CWT.  

 
Q-6: Who are required to deduct and withhold the 5% CWT? 
 
A-6: a.   Candidates in the local and national elections; 

b. Political parties; 
c. Individuals and juridical persons on their income payments made to purchases of 

goods and services intended as campaign contributions. 
 
 
Q-7: If a candidate, political party or contributor purchases goods or services amounting 

to an agreed price of P100,000 for a campaign-related expense, will they pay the 
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supplier of goods or services P100,000 and pay the BIR an additional 5% or P5,000 
for the 5% CWT? 

 
A-7: No. The candidate, political party or contributor will pay only 95% of P100,000 or 

P95,000.00 to their supplier of goods or services and remit to the BIR the 5% of 
P100,000 or P5,000.00 representing the 5% CWT.  

 
There is no additional amount that the candidate, political party or contributor shall pay 
to their supplier of goods and services.  Thus, there is no reason that the prices for 
campaign expenditures shall increase because of the 5% CWT. 

 
Q-8: Can the supplier of goods and services benefit from the P5,000 CWT 

remitted to the BIR? 
 
A-8: Yes.  The 5% CWT remitted to the BIR  shall be allowed as a tax credit or deduction 

against the total income tax liability of the supplier of goods or services.  The supplier of 
goods or services is still required to report their total income for a particular year and 
compute the corresponding income taxes due thereon.  The 5% CWT can then be 
deducted from the total income tax liability. 

 For example, the supplier of the goods or services referred to in Q-7 above is a 
corporation and earns a total of P100,000 of taxable income for 2010.  When the 
corporation reports this taxable income to the BIR, it will compute a total  annual income 
tax liability of P30,000 (30% corporate income tax rate multiplied by total taxable 
income of P100,000).  The corporation can deduct the 5% CWT of P5,000 from the total 
annual income tax and pay only the net amount of P25,000 to the BIR.     

Q-9: What will be the proof of the supplier that they are entitled to the tax credit on the 
5% CWT? 

A-9: The supplier should be given BIR Form 2307 by the candidate, political party and 
contributor deducting the 5% CWT from their payments. 

 
Under existing regulations, every payor (candidate, political party and contributor) 
required to deduct and withhold the CWT shall furnish, in triplicate, each payee (supplier 
of goods and services,) with a withholding tax statement, using the prescribed form (BIR 
Form No. 2307) showing the income payments made and the amount of taxes withheld 
therefrom, for every month of the quarter within twenty (20) days following the close of 
the taxable quarter employed by the payee in filing his/its quarterly income tax return.  
Upon the request of the payee, however, the payor must furnish such certificate 
simultaneously with the income payment. 
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Q-10: Prior to RR No. 8-2009, various CWT rates are required in the withholding of tax 

on the different types of payments. Will the same various  rates apply to the same  
payments under RR No. 8-2009? 

 
A-10: No. RR No. 8-2009 prescribes a one uniform rate of 5% that will be applied in the 

withholding of tax on  campaign expenditures. 
 
Q-11: Contributor Ms. May Pag-asa who believes in the ability of Mr. Juan Maglilingkod, 

a candidate in the May 2010 elections, donates or contributes P100,000 in cash  to 
the latter. (a) Will this donation be subject to the Donor’s Tax? (b) Will Ms. May 
Pag-asa be required to withhold and remit the 5% CWT under RR No. 8-2009? 

 
A-11: (a) No. The donation shall not be subject to the payment of any donor’s tax pursuant to 

Section 13 of RA No. 7166 ( Election Code) in relation to Section 99(C) of the Tax Code. 
 

(b) No. Such cash donation does not result in Ms. May Pag-asa making payments to the 
supplier of goods and services where the 5% CWT shall apply.  
 

Q-12: In relation to Q-11, instead of donating the P100,000 to Mr. Juan Maglilingkod, Ms. 
May Pag-asa purchased tarpaulins, t-shirts and other election paraphernalia from 
Matapat Corporation which was later on donated to Mr. Juan Maglilingkod. (a) Will 
the income payment of P100,000.00 made by Ms. May Pag-asa to Matapat 
Corporation on her purchases of goods  subject to the 5% CWT? (b) Will the 
donation made by Ms. May Pag-asa subject to Donor’s Tax? 

 
A-12: (a) Yes. In this example, it is contributor Ms. May Pag-asa who made the purchases and 

the payment made to Matapat Corporation shall be subject to the 5% CWT. 
 

Ms. May Pag-asa shall now pay Matapat Corporation P95,000 and the P5,000 withheld 
by her representing the 5% CWT shall be remitted to the BIR. 

 
(b) No. The donation shall still not be subject to the payment of any donors tax pursuant 
to Section 13 of RA No. 7166 in relation to Section 99(C) of the Tax Code. 

 
Q-13: In relation to Q-11, Mr. Juan Maglilingkod used the money donated to him by Ms. 

May Pag-asa to purchase his campaign paraphernalia or hire the services of staff to 
assist in the campaign activities.   Will Mr. Juan Maglilingkod be required to 
withhold and remit the 5% CWT? 
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A-13: Yes. The payments made by Mr. Juan Maglilingkod for his purchase of goods or services 
shall be subjected to the 5% CWT. 

 
Mr. Juan Maglilingkod shall pay his supplier of goods and services P95,000.00 and the 
P5,000.00 amount withheld representing 5%  CWT shall  be remitted to the BIR. 

Q-14: Under R.A. No. 7166, any contribution in cash or in kind to any candidate or 
political party or coalition of parties for campaign purposes shall not be subject to 
the payment of any gift tax. What instance will it be subject to Donor’s Tax? 

A-14: Those cont ributions in cash or in kind NOT duly reported to the Commission on 
Elections  (COMELEC) shall be subject to donor’s tax. 

Section 99(C) of the Tax Code, as amended, provides that any contribution in cash or in 
kind for campaign purposes shall be governed by R.A. No. 7166 or the Election Code. 

Section 13 of R.A. No. 7166 specifically states that any provision of law to the contrary 
notwithstanding any contribution in cash or in kind to any candidate or political party or 
coalition of parties for campaign purposes, duly reported to the Commission shall not be 
subject to the payment of any gift tax (donor’s tax).  Accordingly, the BIR can impose 
donor’s tax on contributions of this nature. 

Q-15: When is the time of withholding of the 5% CWT? 
 
A-15: Under Revenue Regulations No. 2-98, as amended, the obligation of the payor 

(candidates, political parties or contributors) to deduct and withhold the tax arises at the 
time an income payment is paid or payable, or the income payment is accrued or recorded 
as an expense or asset, whichever is applicable, in the payor’s books whichever comes 
first. The term ‘payable” refers to the date the obligation becomes due, demandable or 
legally enforceable. 

 
Q-16: Where shall the 5% CWT be remitted? 
 
A-16: The 5% CWT shall be remitted by filing the Monthly Remittance Return of Creditable 

Income Taxes Withheld (BIR Form No. 1601-E) in triplicate copies and making the 
payment with the authorized agent banks under the jurisdiction of the Revenue District 
Office (RDO)/Large Taxpayers District Office (LTDO) where candidate, political party, 
and contributor is required to register and file the return. In places where there is no 
authorized agent bank, the return shall be filed directly with the Revenue Collection 
Officer or the duly authorized Municipal/City treasurer of the Revenue District Office. 

 
Persons covered under Revenue Regulations No. 8-2009 who are not engaged in trade or 
business or in the practice of their profession shall not be required anymore to submit the 
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attachment of the Monthly Alphalist of Payees (MAP) prescribed under Revenue 
Regulations No. 2-2006. 

 
 
Q-17: When shall the 5% CWT be remitted? 
 
A-17: The 5% CWT withheld for a particular month shall be remitted to the BIR  within ten 

(10) days after the end of each month, except for taxes withheld for the month of 
December of each year, which shall be filed on or before January 15 of the following 
year 

. 
Q-18:  What are the rules for those covered by the Electronic Filing and Payment System 

(EFPS)? 
 
Q-18 Candidates, political parties and contributors who are covered by the EFPS shall follow 

the rules prescribed for them, including the deadline for electronically filing the 
applicable withholding tax returns and paying the taxes due thereon via the EFPS which 
shall be five (5) days later than the deadline set above, unless, unless the EFPS 
regulations provide for different deadline dates. 

 
Q-19:  What will happen if a BIR officer or employee makes any unauthorized disclosure 

of the information contained in the tax returns and other documents submitted by 
the candidate, political party or contributor? 

 
Q-19:  The BIR officer or employee will be subject to the sanctions and penalties imposed under 

the Tax Code and other laws.  The confidentiality of information contained in all 
documents submitted to the BIR is mandated under existing laws, rules and regulations of 
the BIR. 

 
Q-20:  Is the COMELEC aware  of the provisions and implementation of RR 8-2009. 
 
A-20:  The COMELEC is aware of all the developments on this matter since the BIR has been 

coordinating and communicating with the COMELEC.  A Memorandum of Agreement  
between the COMELEC and the BIR is being discussed prior to its finalization.  

 
Q-21:  What has the BIR been doing to inform and assist the candidates, political parties 

and contributors on their compliance with the provisions of RR 8-2009. 
 



7 

 

A-21:  The BIR has issued guidelines to all its BIR personnel to conduct an information 
campaign, assist in the registration as withholding agents, and provide assistance in the 
compliance of all affected parties.   

  
Q-22:  What happens if a candidate, political party, or contributor does not comply with 

the provisions of RR 8-2009 and the pertinent BIR issuances? 
 
Q-22:  The candidate, political party or contributor who does not comply will not necessarily be 

violating the provisions of the Election Code.  However, they will be violating the 
provisions of the Tax Code and its implementing rules and regulations, and as such, shall 
be subject to the penalties and sanctions imposed therein. 

 
Q-23:  Where can information or clarification be made regarding the implementation of 

RR 8-2009? 
 
A-23:  All BIR offices can handle questions and provide information on this matter.  The BIR 

website (www.bir.gov.ph) also provides information.  A Coordinating Committee in the 
Office of the Senior Deputy Commissioner has also been created to respond to queries 
and can be contacted at telephone number 924-2915. 

 
 
 

 
        Approved pursuant to the  
        Authority under E.O. 827: 
 

       (Original Signed) 
  JOEL L. TAN-TORRES 

           Senior Deputy Commissioner 
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